Om oss

Dáiddadállu er et unikt samisk kunstnerkollektiv som ble etablert i Guovdageaidnu/Kautokeino, Sápmi i 2014. I dag er vi 21 kunstnere. Vi har dermed et bredt og levende kompetansemiljø. Kunstnerne på Dáiddadállu innehar spisskompetanse på hvert sitt felt og til sammen representerer vi fag som visuell samtidskunst, foto, film, TV-produksjon, grafisk design, forfatterskap, musikk, koreografi, interiør design, skuespill, joik og musikk. Alle Dáiddadállu-medlemmene har tilknytning til Guovdageaidnu/Kautokeino, men reiser og jobber med prosjekter i hele verden. Les mer om hvert enkelt kunstner her.

Kollektivet gir oss kunstnere muligheten til å jobbe i og med et kunstnerisk miljø. Vi har årlige arrangementer for publikum og medlemmer. I 2015 hadde vi utstilling med lokale ungdommer som interesserer seg for maleri, tegning og foto. I 2016 hadde vi gjesteutstiller fra Guatemala som speilet sine refleksjoner om kunstneropphold i Kautokeino og Sápmi. I 2017 hadde vi gleden av å presentere den lokale og up-and-coming kunstneren Elle Sara Oskal ved å tilrettelegge for hennes første offentlige utstilling. I 2018 hadde vi påskeutstilling med medlem Susanne Hætta og foto utstillingen “Never Ending days”, og i 2019 arrangerte vi “SápmiToo” sammen med Sametinget og OCA – Office for Contemporary Art Norway. “SápmiToo” utstillingen hadde re-åpning under påskeprogrammet vårt i 2019 hvor også Kulturminister Trine Skei Grande var tilstede. Følg med på hva som skjer på facebook siden vår her.

I tillegg til ulike arrangement holder Dáiddadállu diverse kurs og sosiale arrangementer for sine medlemmer. Vi har utstyr som kan leies og gjennom kulturnæringsekspertene på Hermetikken næringshage har våre medlemmer tilgang til personlig veiledning for hver enkelt kunstner eller bedrift. Hvis du ønsker plass i kollektivet, ta kontakt her.

Vi er alltids åpne og interesserte i innspill og samarbeid, både fra kunstnere, visningssteder, næringsaktører og andre. Ta gjerne kontakt per mail info@daiddadallu.com, eller besøk oss på Dáiddadállu, Ajástealli 3, ( 2.etg. ). Vår daglig leder Dine Fenger Lynge har faste kontordager Tirsdag, Onsdag og Torsdag fra kl 09:00 – 16:00.

 

Historikk

Dáiddadállu er etablert av kunstner/forfatter Máret Ánne Sara og koreograf/filmskaper Elle Sofe Sara. Begge er oppvokst -og bosatt i Guovdageaidnu/Kautokeino, og har jobbet aktivt med kunst i mange år. Dáiddadállu er et resultat av ønsket om å danne et sterkere kunstmiljø i bygda og I Sápmi. Kautokeino kommune ga innledende økonomisk støtte til prøveprosjektet, og Dáiddadállu ble en realitet i 2014.

I dag er Dáiddadállu organisert som en forening. Vi mottok i 2016 prosjektstøtte fra Kautokeino kommune, Norsk kulturråd, Sparebanken Nord-Norge stiftelsen og Sametinget.

Dáiddadállus overordnede målsetning er å skape et sterkt og utviklende miljø for samiske kunstnere. Vårt mål er profesjonalisering i fag og lønnsomhet i kunstnernes virksomheter. Kautokeino kommune har et av landets høyeste andel av selvstendig kunst- og kulturnæringsdrivende. Målet til Dáiddadállu er å være et samlingssted, som bidrar til å skape et levende kunstmiljø der det tilrettelegges for faglig utvikling, nettverksbygging og synliggjøring. Samisk kunst og kultur har et betydelig internasjonalt potensiale, og gjennom Dáiddadállu skal dette både forsterkes og bygges opp under.

Dáiddadállu er i utviklingsfasen og har en spennende og innovativ tid i vente.

 

Del denne siden

© 2023 Daiddadallu
Site Dsign: PTP