Ánna-Katri Helander

Ánna-Katri Helander er født og oppvokst i Guovdageaidnu men har røtter fra Deatnu. Hun begynte å danse orientalsk dans i en alder av 13 år, en dansestil som var lenge hovedfokuset i Ánna-Katris kunstneristisk virke. I en alder av 16 år bodde hun sammen med familien ett år i Aotearoa(New Zealand) hvor hun ble introdusert for Hip Hop. Sakte men sikkert ble fokuset og lidenskapen endret fra orientalsk dans over til Hip Hop, og siden da har en stor del av hennes identitet bestått av å blande inn sin samiske kulturarv i urban dans.

Det meste av dansebakgrunnen til Ánna-Katri er selvlært ettersom det aldri har vært et stort dansemiljø i Guovdageaidnu eller i Sápmi. Høsten 2016 flyttet hun til Oslo for å gå på danseskolen Flow Dance Academy og utdype seg enda mer i Hip Hop og de urbane dansestilene.

Som Hip Hop danser i Sápmi jobber hun etter prinsippene sterk, stolt og hele tiden i utvikling. Hun er tett knyttet til den samiske kulturen og Sápmi, men samtidig jobber hun med urban ungdomskultur og balanserer og beveger seg derfor hele tiden mellom to verdener. De siste årene har Ánna-Katri jobbet som freelancer med base i Dáiddadállu og har mange spennende prosjekter på gang.

 

aindás

 

I 2017 utkonkurrerte Ánna-Katri fem andre i kampen om å bli Årets unge kunstner for urfolksfestivalen Riddu Riđđu. Sommeren 2018 hadde hun premiere på sin multimediale danseforestilling, aindás, som var nettopp et bestillingsverk for Riddu Riđđu. Forestillingen lagde hun sammen med to haka dansere, flere filmskapere og kunstnere.

Ánna-Katri tok med maori kulturen og flettet den naturlig inn i en forestilling med urfolks ungdomskultur som utgangspunkt. Resultatet var et sterkt og nyskapende samarbeid på et internasjonalt basis mellom tre unge dansere. Aindás var Ánna-Katri sitt første store produksjon og til tross for sin alder viste hun allerede et høyt profesjonelt nivå i sitt verk. I 2019 hadde forestillingen en gjennopptakelse og turnérte både i Sápmi og Oslo i en tidsrom på tre uker.

 

aindás

Are you ready for aindás at Riddu Riđđu slippfest ?! 🕺🏼Our member Ánna-Katri Helander accompanied by two Maori performing artists Aniwa Haitana Winitana and Mika Haitana. Don't miss out!!Video: Aniwa Haitana WinitanaTrack: Ivan Buljo – Máret Inger

Posted by Dáiddadállu/ Artist collective Kautokeino on Thursday, May 2, 2019

 

 

Koreografi

 

I sin etableringsfase som en hiphop danser og koreograf i Sápmi og Nord-Norge har hun allerede rukket å gjøre mangt. Ánna-Katri har koreografert blant annet “Charlie og sjokoladefabrikken” stykket til Sámi Mánáid Teáhter i Tana. 

De siste årene har Ánna-Katri også vært danser og koreograf for den samiske artisten AKKIL. Påsken 2019 koreograferte hun AKKIL sin opptreden under den prestisjefylte åpningen av Sámi Grand Prix. Hun var også koreograf for AKKIL sin debutkonsert under den samiske festivalen Márkomeannu i 2018.

 

Årets unge kunstner 2017 Ánna Katri Helander

I løpet av dette året kommer du til å bli bedre kjent med en av Sápmi's kuleste jenter; vår unge kunstner Ánna-Katri Helander! I sommer har hun allerede fått vist seg frem på flere scener, og vi gleder oss til å vise resten av verden hvilket talent dette er! # SpareBank 1 Nord-Norges Kulturnæringsstiftelse

Posted by Riddu Riđđu Festival on Wednesday, August 30, 2017

 

 

Del denne siden

© 2019 Daiddadallu
Site Dsign: PTP