Dáiddaeahket / Artnight

23/10/19

Dáiddadállu, Guovdageaidnu, Sápmi, Norway

Bures boahtin Dáiddadálu dáiddaeahkedii! // Velkommen til Dáiddadállus dáiddakveld!

Prográmma:
– Bures boahtin ja čájáhusrahpan
– Dáiddár ságastallan Rawdna Carita Eirain
– “Spoken word” inuihtta oappáin Taqralik Patridge’ain
– Gáfestallan ja vejolašvuohta dáidagiid oastimii

Program:
– Velkomst og utstillingsåpning
– Artist talk med Rawdna Carita Eira
– Spoken word med Taqralik Patridge
– Hang out med mulighet for kjøp av bøker, smykker og malerier.

Dáiddadállu kunstnerkollektiv inviterer publikum for å se en unik sjanse til å se og kjøpe gamle maleri og nye verk av Kautokeinos kunstnere Máret Anne Sara, Hilde Skancke Pedersen og Josef Halse.Kunst verkene vil bli hengende på Dáiddadállu til Des. I tillegg så kjører vi artisttalk med vår egen Rawdna Carita Eira og med gjestekunstner som fremføre en “spokenword” performance på engelsk

Om kunstnerne:
Máret Ànne Sara – Retroperspektiv salgsutstilling:
Máret Ánne Sara er visuell kunstner og forfatter. Hennes arbeid tar for seg politiske og sosiale aspekter i relasjon til det samiske samfunn og det reindriftssamiske samfunnet i sær. Sara er en av grunnleggerne av Dáiddadallu Artist Collective og har utgitt to romaner. I 2014 ble Sara nominert til Nordisk Råds pris for barn og unge litteratur for sin debutbok Ilmmiid gaskkas (Mellom verdener). Saras prosjekt Pile o’Sápmi ble stilt ut på Documenta 14 i Kassel i 2017.

“Det er er kult å se tilbake til hvor man startet med kunsten som visuell uttrykksform. Deretter så er det særlig kult å komme sammen med Hilde og Josef til denne retrospektive utstillingen av mitt tidlige unstnerskap. Josef og Hilde var begge forbilder og inspirasjonskilder når jeg begynte å jobbe med maleri. Begge har en unik estetikk og nerve i verkene og kunstnerskapet sitt som fortsatt appelerer og inspirer meg den dag i dag. Hilde med sine flermaterielle teknikker og kollasjer i nyanserte og særdeles vakre verk. Josef med sin fantastiske fargesans -og pallett, der knallsterke farger danner poetiske og rolige landskap”

Hilde S. Pedersen:
Hilde arbeider ofte med naturen som en meningsbærer for tanker om miljøvern, vern av sårbar natur og kamp for utsatte kulturer. Hun framhever også naturen i våre områder som et hjem fylt av både skjønnhet og rå virkelighet. Hennes nærområder er både kysten og vidda, der jeg utforsker nærheten mellom menneskekroppen og naturen, og mellom naturen og menneskets selvberging.

Josef Halse:
Josef er opptatt av samspillet mellom ulike naturinntrykk som lys, kontraster og bevegelse, og prøver å utvikle en mer spontan måte å utrykke det på. Noe av det som ligger til grunn for oppbyggingen av bildene hans er at motivene ofte fremstår i en mer abstrakt form.

Rawdna Carita Eira:
Den lokale multikunstneren Rawdna Carita har foreløpig noe stort på gang med å skrive den første Cree-Samiske opera noensinne og den første som settes opp internasjonalt. Produksjonen er av hovedprodusentene Soundstreams og Signal Theatre i Toronto. Før hun reiser til Toronto kommer hun til dáidda eahket for å fortelle mer om operastykket Two Odeysseys: Pimotooween/Gállábártnit.

Taqralik Patridge:
Inuk Taqralik Partridge fra Kuujjuaq, Nunavik er en anerkjent skribent og kunstner fra Canada. Hun er i dag bosatt her i Guovdageaidnu og reiser verden rundt med spennende prosjekter med andre urfolks kunstnere. Dáiddadállu har gleden av å ha henne som gjest hvor hun vil fremføre spoken word poesi på engelsk for publikum.

© 2023 Daiddadallu
Site Dsign: PTP